Fortbildning

Låt oss inspirera dig och ditt arbetslag eller varför inte hela förskola!

Välkomna till vårterminens kurser 2018

hälsar Christina Ribbing ateljérista

Tallbackens förskola har öppnat sin nya och egna ateljé i Stenungssund.
En ateljé för både barn och vuxna där tanke och hand får möjlighet att mötas med olika uttryck i material och tekniker. Vi använder mycket restmaterial, ett material som ständigt kan förändras, ett kreativt och hållbart återanvändande.
Till våren 2018 kommer ateljén även att rikta sig till pedagoger på kvällstid eller helger som vill fördjupa sig i sitt arbete kring hundraspråkligheten eller som bara vill låta sig inspireras och bekanta sig med vad det uttrycket innebär. Här finns möjlighet att praktisera olika tekniker och material såsom lera, akryl, kol, blyerts och olika digitala uttryck samt hur de kan bindas samman. Vi låter fantasin, inspirationen och kreativiteten flöda!
Kursledare är Christina Ribbing, ateljérista

Våra olika kurser och dess innehåll:

Barnet, rummet och möjligheter -perspektiv på barns pedagogiska miljöer
Hur kvalitetssäkrar vi vår förskolemiljö?
Från ordning till kaos- att påbörja ett förändringsarbete
Vilket barn får man vara i vår verksamhet?
Vilket material har barnen tillgång till?

Var med och inspireras under en heldag eller en kväll av vår ateljérista kring de olika estetiska uttrycken, de 100 språken, där processen är viktigast och inte slutprodukten. Vi jobbar praktiskt med konkreta metoder och tekniker, med miljön, material och uttryckssätt på förskolan och hur man arrangerar material. Vi prövar att ge miljön ett nytt liv och ny mening genom att inspirera förnuft och fantasi på ett meningsfullt sätt med hjälp av alla våra sinnen.

Bli kreativ med ljud, ljus och musik
Hur skapar vi rika varierande miljöer med hjälp av ljussättning i verksamheten?
Vilken betydelse har ljuset för hur ett rum uppfattas känslomässigt?
Vilka känslor får jag av olika ljud?
Har musik och känslor direkt koppling?
Var med och inspireras en kväll av ljuset, ljudet och av visualisering av musiken som uttryckssätt som inbjuder lust, spänning och kreativitet och som tilltalar olika/ flera sinnen hos både barn och vuxna. Att få platsen/ rummet att leva, förföra och kittla.
Vi blundar, lyssnar och känner. Vi fördjupar oss i ljudets spännande värld där vi kommer pröva att blunda, lyssna och att känna genom en ljudpromenad.
Genom att kombinera och växla mellan olika språk får barnen större förståelse för olika samband, för varandra och för omgivningen.

Målning
En inspirerande dag för dig som vill upptäcka hur härligt och frigörande det är att släppa loss sin kreativitet i måleri.
Att lösgöra sin rädsla att göra fel.
-Öva upp ditt färgsinne
-Använd din kreativitet
-Bli inspirerad

Under en heldag eller en kväll arbetar vi med färglära, olika tekniker och material som passar just dig och som du praktiskt kan använda i ditt arbete med barnen. Vi arbetar med färg och färgblandning som till exempel temperablock, torrpasteller, akryl, flaskfärg och olika sorters papper.

Teckning
Inspireras en kväll eller heldag av blyertsteckning och träna ögat för nya infallsvinklar genom skissteknik. Som ateljérista bjuder jag in till forskande aktiviteter med skissen utifrån mångfald och nyfikenhet.
Vi jobbar praktiskt med olika övningar och metoder som du själv kan använda tillsammans med barnen.
Att teckna är ett sätt att närma sig och visualisera den inre bilden. Vi kommer att ha teckningsövningar och introduceras i blyerts, kol, krita och filtpennor.

Lera
Att skapa med lera är som att resa, man upptäcker nya saker hela tiden. En härlig och kreativ upplevelse. Ge dig själv möjligheten att pröva på en kväll med lera och hitta lerans egna språk och materialuttryck.
Hur kan vi använda leran som ett språk tillsammans med barnen?

Vi kommer att under kurstillfället att:
- arbeta med keramik och lera av god kvalitet
- lära ut olika tekniker
- låta dig inspireras

Upplägg:
De olika kurstillfällen som vi erbjuder kan förläggas på kvällstid- vid ett eller flera tillfällen alternativt heldagar med varierande innehåll i form av workshops. Om du som enskild individ önskar gå någon av våra inspirationskurser är du välkommen med en intresseansökan om vilken/vilka av kurserna du är intresserad av så återkommer vi med ett upplägg och när vi kan starta.

Är ni redan en grupp/arbetsplats som önskar att vi kommer ut på en planeringsdag/kväll så gör vi gärna det.

Hör av er till oss så återkommer vi med offert samt upplägg för just er, ni kan nå oss på:
kontor@tallbackensforskola.se eller till: Förskolechef: Emelie Olsson mobil: 0303-771070

Fortbildnings alternativ i PDF form